Comuna Păltiniș din județul Botoșani stă pe unul dintre cele mai pure și mai mari zăcăminte de ghips din Europa.

Numar document:

Data publicare: ianuarie 18, 2024

Zăcămintele de ghips de la Păltiniş se întind pe o suprafaţă importantă și ajung până în Republica Moldova şi în Ucraina, ţări situate la doar câţiva kilometri de comuna botoşăneană cu 2.800 de locuitori. Zăcămintele de ghips au fost descoperite în urma unor prospecţiuni din anii ’80, realizate de un grup de geologi trimişi să caute noi resurse naturale pe malurile Prutului.

Având în vedere puritatea și dimensiunile zăcământului, în perioada comunistă s-a pus la punct un plan de ridicare a unei fabrici la Darabani, oraş situat la numai câţiva kilometri de Păltiniş, pentru procesarea ghipsului de foarte bună calitate din zonă. Au fost aduse materiale şi se pregătea începerea exploatării, însă planurile au fost abandonate după Revoluție, a povestit Costel Romanescu, primarul din Păltiniş, pentru adevarul.ro.

La ora actuală, acest zăcământ de ghips este exploatat și prelucrat în Republica Moldova și în Ucraina (este vorba de același zăcământ care se prelungește din România în țările vecine).

„În Moldova şi Ucraina este valorificat. În Ucraina este o fabrică, din ce am vorbit eu cu colegii primari şi din Moldova şi din Ucraina, ridicată de un investitor turc. În Republica Moldova îl extrage şi îl pune în vagoane şi îl duce la Bălţi, că acolo este fabrica de prelucrare a ghipsului“, a mai explicat primarul din Păltiniş.

Până în prezent, zăcământul din România a rămas neatins.

 

 

Ultima actualizare: 08:49 | 28.11.2024

Sari la conținut