Obiective turistice
Pe 5 august este prăznuit Sfântul Ioan Iacob de la Neamț
Casa natală a Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, numit și „Hozevitul”, după locul petrecerii sale în sfinte nevoințe, se află în localitatea Horodiștea, comuna Păltiniș, pe Drumul Național 29A, în județul Botoșani, la o distanță de numai 15 kilometri de Rădăuți Prut, pe drumul spre Dorohoi. Casa sfântului este astăzi casă memorială și muzeu.
Tânărul Ilie, devenit mai apoi Părintele Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, numit și „Hozevitul”, s-a născut în satul Crainiceni, în data de 23 iulie 1913, într-o familie de țărani simpli și evlavioși, pe numele lor Ecaterina și Maxim Iacob. În anul 1968, satul Crainiceni s-a unit cu localitatea Horodiștea, iar astăzi Horodiștea face parte din comuna Păltiniș.
„Întru Tine Părinte, cu osârdie s-a mântuit Cel după Chip, căci lăsând lumea și patria Ta, ai luat Crucea lui Hristos și în Valea Iordanului Te-ai așezat, spre nevoință. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură Prea Cuvioase Părinte Ioane, Duhul Tău. Roagă-te Lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre!”
Lunca Prutului
Lunca Prutului oferă călătorului, peisaje uimitoare, o natură sălbatică, aproape neatinsă de mâna omului. În Horodiştea comunităţile umane locuiesc de aproape 4.000 de ani. Întotdeauna au trăit aici greu, din ceea ce le-a oferit natura. Cu toate acestea Lunca Prutului reprezintă una dintre cele mai bogate zone din ţară, din perspectiva analizei elementelor de biodiversitate. Pe teritoriul judeţului Botoşani, în Lunca Prutului şi în zona limitrofă, sunt constituite trei rezervaţii naturale de interes naţional şi două arii naturale protejate de interes european.